Sledujte nás

Domáci kečup (podľa instagramovej masterchefky Niny Olssonovej)

ingrediencie

  • 800 g paradajok, nakrájaných na kúsky
  • 1 nadrobno nakrájaná červená cibuľa
  • 1 hrnček (100 g) nadrobno nakrájaného zeleru
  • 2 rozdrvené strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky rímskej rasce
  • ½ lyžičky semien horčice
  • ½ lyžičky feniklu
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
  • 1/3 lyžičky ostrej omáčky (chilli)
  • 1 konzerva oválnych paradajok
  • 2 lyžice kapár
  • 6 lyžíc plus 2 lyžičky (100 ml) vody
  • 6 lyžíc plus 2 lyžičky (100 ml) červeného vínneho octu
  • 1 lyžica worcesterovej omáčky
  • ¼ hrnčeka (40 g) kokosového cukru alebo 2 lyžice plus 2 lyžičky (40 g) hnedého cukru
  • kvalitný panenský olej na opekanie

(na prípravu cca 1 litra kečupu)

Kde kúpit kvalitný panenský olej

Domáci kečup (podľa instagramovej masterchefky Niny Olssonovej)

Pochúťka, ktorú sme ako deti najviac milovali? Kečup! Dnes je táto obľúbená omáčka bohužiaľ zaradená na listinu potravín s veľkou čiernou odrážkou. Kupovaný kečup totiž často obsahuje len malé množstvo paradajok pochybnej kvality, vysoký obsah cukru a v neposlednom rade tiež koktail chemických látok a konzervantov, ktoré nášmu zdraviu rozhodne neprospejú. Čo tak vrátiť túto delikatesu späť do našich kuchýň, avšak s extra dávkou vitamínov, a hlavne úplne bez chémie? Vyskúšajte tento recept na lahodný domáci kečup a my vám zaručujeme, že iný už nikdy chcieť nebudete...

V hrnci rozohrejte na strednom až silnom ohni trochu oleja. Pridajte červenú cibuľu a stonkový zeler a opekajte ich asi 2 minúty, kým nezmäknú a nezačnú voňať. Do zmesi vmiešajte cesnak, korenie a ostrú omáčku. Za stáleho miešania zahrievajte 1 až 2 minúty, potom pridajte čerstvé a konzervované paradajky, kapary a vodu. Varte 15 minút. Hrniec odstavte a omáčku dvakrát prepasírujte, aby bola hladká.

Omáčku vráťte do hrnca a vmiešajte do nej ocot, worcesterovu omáčku a kokosový cukor. Nechajte mierne prebublávať, kým nezhustne tak, ako chcete. Hrniec odstavte a kečup prelejte do fliaš. Uchovávajte ich v chladničke.