ingrediencie
- 800 g paradajok, nakrájaných na kúsky
- 1 nadrobno nakrájaná červená cibuľa
- 1 hrnček (100 g) nadrobno nakrájaného zeleru
- 2 rozdrvené strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletého koriandra
- ¼ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky rímskej rasce
- ½ lyžičky semien horčice
- ½ lyžičky feniklu
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
- 1/3 lyžičky ostrej omáčky (chilli)
- 1 konzerva oválnych paradajok
- 2 lyžice kapár
- 6 lyžíc plus 2 lyžičky (100 ml) vody
- 6 lyžíc plus 2 lyžičky (100 ml) červeného vínneho octu
- 1 lyžica worcesterovej omáčky
- ¼ hrnčeka (40 g) kokosového cukru alebo 2 lyžice plus 2 lyžičky (40 g) hnedého cukru
- kvalitný panenský olej na opekanie
(na prípravu cca 1 litra kečupu)
Domáci kečup (podľa instagramovej masterchefky Niny Olssonovej)
Pochúťka, ktorú sme ako deti najviac milovali? Kečup! Dnes je táto obľúbená omáčka bohužiaľ zaradená na listinu potravín s veľkou čiernou odrážkou. Kupovaný kečup totiž často obsahuje len malé množstvo paradajok pochybnej kvality, vysoký obsah cukru a v neposlednom rade tiež koktail chemických látok a konzervantov, ktoré nášmu zdraviu rozhodne neprospejú. Čo tak vrátiť túto delikatesu späť do našich kuchýň, avšak s extra dávkou vitamínov, a hlavne úplne bez chémie? Vyskúšajte tento recept na lahodný domáci kečup a my vám zaručujeme, že iný už nikdy chcieť nebudete...
V hrnci rozohrejte na strednom až silnom ohni trochu oleja. Pridajte červenú cibuľu a stonkový zeler a opekajte ich asi 2 minúty, kým nezmäknú a nezačnú voňať. Do zmesi vmiešajte cesnak, korenie a ostrú omáčku. Za stáleho miešania zahrievajte 1 až 2 minúty, potom pridajte čerstvé a konzervované paradajky, kapary a vodu. Varte 15 minút. Hrniec odstavte a omáčku dvakrát prepasírujte, aby bola hladká.
Omáčku vráťte do hrnca a vmiešajte do nej ocot, worcesterovu omáčku a kokosový cukor. Nechajte mierne prebublávať, kým nezhustne tak, ako chcete. Hrniec odstavte a kečup prelejte do fliaš. Uchovávajte ich v chladničke.