ingrediencie
- 100 ml kvalitného panenského oleja
- 1 veľký baklažán, nakrájaný na 2 cm kocky
- 4 stredne veľké mrkvy, olúpané a nakrájané na 1,5 cm kocky
- 4 stopky zeleru, nakrájané na 1,5 cm kocky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 rozdrvené strúčiky cesnaku
- 250 g cestovín orzo, prepláchnutých
- 1 lyžička paradajkového pretlaku
- 380 ml zeleninového vývaru
- 3 lyžice nadrobno nasekaného čerstvého oregana alebo 1 ½ lyžice lístkov tymianu
- 120 g nakrájanej mozzarelly na 1,5 cm kocky
- 40 g nastrúhaného parmezánu
- 400 g paradajok nakrájaných na polovice / štvrtky, v prípade väčších na 1 cm plátky
- 1 lyžička sušeného oregana
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- soľ a korenie
Zapečené cestoviny orzo s mozzarellou a oreganom
Aj to zdanlivo najobyčajnejšie jedlo môže mať luxusné a nezabudnuteľnú chuť. Jedným z príkladov sú zapečené cestoviny, nesmrteľná klasika a rýdze srdcovka, ktorú môžete osviežiť našimi lahodnými paradajkami, mozzarellou a oreganom a pochutnať si na "zapékačkách" tak ako nikdy.
Predhrejte rúru na 200° C (teplovzdušnú na 180° C). Vo veľkej hlbokej panvici rozohrejte olej, pridajte kocky baklažánu a opekajte je 8 minút na stredne silnom ohni za občasného miešania do zlatohneda. Dierovanou lyžicou ich preneste na vrstvu papierových utierok. Do panvice dajte nakrájanú mrkvu a stonkový zeler a opekajte je 8 minút. Preneste ich na papierové utierky, zmiernite oheň na strednej a v panvici restujte 5 minút za častého miešania cibuľu a cesnak. Pridajte cestoviny a paradajková pretlak a 2 minúty zahrievajte.
Panvu odstavte a pridajte do nej vývar, čerstvé oregano alebo tymián a citrónovú kôru, zeleninu, mozzarellu, parmezán, lyžičku soli a ½ lyžičky korenia, dobre premiešajte a preneste do žiaruvzdorné hranatej nádoby s rozmermi cca 21 * 27 cm alebo okrúhlé žiaruvzdorné nádoby o priemere 27 cm. Navrch rozložte rajčiny a posypte je sušeným oreganom, ¼ lyžičkou soli a trochou čerstvo namletého korenia. Pečte v rúre 40 minút, kým sa všetka tekutina nevstrebe a cestoviny neuvaria. Vyberte z rúry, nechajte 5 minút odpočívať a podávajte.
TIP: Cestoviny môžete pred servírovaním dozdobiť čerstvo odtrhnutými listami bazalky.