Sledujte nás

Prečo jesť paradajky každý deň?

Prečo jesť paradajky každý deň?

Paradajky obsahujú rad vitamínov a minerálov prospievajúcich nášmu telu. Veľký zdravotný prínos paradajok pre naše telo je bez debaty a názorových rozdielov. Tak ako aj iné druhy červenej zeleniny, aj rajčiny obsahujú vyšší obsah lykopénu - antioxidantu, ktorý pomáha s likvidovaním voľných radikálov, ktorý dokáže chrániť naše telo proti vzniku rakoviny.

Zdravotné výhody paradajok:

Pôsobia proti zrazeninám

Rajčiny sú dobrý zdrojom vitamínu K, ktorý si naše telo uchováva v obmedzenom množstve. Jeho nedostatočné množstvo sa môže prejavovať modrinami či dokonca krvou v moči a stolici. Tiež sa pri nedostatku tohoto vitamínu často vyskytuje krvácanie z nosa. Ak chcete doplniť množstvo vitamínu K a nemáte veľmi v obľube rajčiny, nájdete ho aj v inej zelenine – kapuste, petržlene, brokolici či mangolde.

Znižujú krvný tlak

Draslík – minerál, ktorý udržuje správne funkcie svalového a nervového systému, pomáha znižovať krvný tlak a čo je najdôležitejšie stará sa o naše srdce. Nedostatok draslíka vedie od bolestiam hlavy až k nepravidelnému srdcovému rytmu. Hrnček rajčín obsahuje okolo 11 percent dennej dávky draslíka. Draslík však nájdete vo veľkej miere aj v banánoch, špenáte, citrusoch či v zemiakoch. Proti vysokému krvnému tlaku sa dá bojovať aj touto alternatívou k liekom. Vyskúšajte to.

Udržujú naše kosti zdravé

Už vyššie spomínaný jeden hrnček rajčín obsahuje tiež spomínaný vitamín K – presnejšie asi 18 percent dennej dávky. Vitamín K hrá dôležitú úlohu nielen proti tvoreniu zrazenín, ale prispieva aj k zdraviu našich kostí. Pomáha pri mineralizácii kostí, čím ich udržiava zdravé.

Znižujú hladinu cholesterolu

Viete prečo sú rajčiny červené? Môže za to rastlinný pigment lykopén. Ten patrí do skupiny karotenoidov a tie poznáme, pretože majú silné antioxidačné vlastnosti. Aj keď sa stále presne nevie, ako to lykopén dokáže, tak: pomáha znižovať zlý LDL cholesterol a naopak zvyšuje HDL cholesterol – teda ten dobrý.

Pre zdravé oči

Pouvažujte nad zaradením rajčín do vášho jedálnička. Pomôžete tak aj svojim očiam. Rajčiny sú bohaté na vitamíny a minerály a ich konzumáciou dokážete znížiť riziko vzniku šedého zákalu či makulárnej degenerácie.

Popri vitamínoch A, E a C v rajčinách nájdeme anioxidanty ako zeaxantín, luteín, ale už aj spomínaný lykopén. Tieto antioxidanty chránia oči pred poškodením svetlom.