ingrediencie
- 65 ml kvalitného panenského oleja
- 125 g šalotky, nakrájaná nadrobno
- 20 g cesneku, nakrájaného nadrobno
- 400 g srdcoviek, očistených
- 400 g slávok, očistených
- soľ a čerstvo namleté korenie
- 400 ml bieleho suchého vína
- 500 g čerstvých linguine alebo iných dlhých cestovín
- hrsť hladkolistej petržlenky, nasekanej
- 3 lístky šalvije, nasekané lístky
- 140 g cherry rajčiniek, rozpolených
- 60 g masla, studeného, nakrájaného na kocky
- 1/2 citrónu
Linguine s mušľami
Pokiaľ nemáte čerstvé cestoviny alebo tenké cestoviny, ktoré sú hotové hneď, uvarte cestoviny zvlášť a pridajte ich do hrnca k mušliam, nepodlievajte vodou a pokračujte ďalej podľa receptu.
Postup
- V širšom hrnci rozohrejte olej a na strednom plameni opekajte šalotku a cesnek, len aby zmäkkli a cesnek nezhnedol. Pridajte očistené mušle (srdcovky aj slávky), osoľte, okorente a podlievajte bielym vínom. Zatvorte pokrievkou a varte 2 minúty, potom pridajte cestoviny a podlievajte malým množstvom vody tak, aby sa cestoviny uvarili al dente.
- Do uvarených cestovín vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať, šalviu a rajčiny, premiešajte a odstavte. Vmiešajte studené maslo a dochuťte citrónovou šťávou.