Sledujte nás

Jedlé dárky

Jedlé dárky

Každé Vianoce chceme dať svojim drahým to najlepšie. Skúste im preto tento rok venovať to najvzácnejšie, čo máte - svoj čas. Prekvapte ich jedlými darčekmi, ktoré sami pripravíte. Trocha námahy za radosť v ich očiach určite stojí!

Paradajkový džem k vyzretým syrom

Ingrediencie:

1 kg čerstvých zrelých paradajok
400 g kryštáľového cukru
šťava z 1 limetky
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
1 lyžička soli

Postup:

  1. Najprv si narežte šupku paradajok do kríža, potom paradajky ponorte do vriacej vody asi na 3 minúty, potom z nich šupku olúpte.
  2. Olúpané paradajky nakrájajte na kúsky a dajte do hrnca so silným dnom, pridajte všetky ingrediencie a na miernom plameni zmes varte asi hodinu. Občas premiešajte a na konci kvapnite trochu džemu na studený tanierik a vyskúšajte jeho konzistenciu. Džem by mal byť lepkavý a hustý, ale mali by v ňom byť stále viditeľné kúsky.
  3. Akonáhle bude mať správnu hustotu, nalejte horúci paradajkový džem do vyvarených a suchých pohárov, potom poháre zavíčkujte a obráťte hore dnom.

Naložené sušené paradajky

Sú výborné len tak na chuť, ale dodajú šmrnc aj cestovinám, nátierkam alebo bruschettám. Takým darčekom zaručene prekvapíte a potešíte, čo poviete?

Ingrediencie:

2 hrnčeky sušených cherry paradajok
1 hrnček vody
1 hrnček bieleho vínneho octu
4 strúčiky cesnaku
bylinky podľa chuti
sušené chilli papričky podľa chuti
1,5 hrnčeka panenského olivového oleja

Postup:

  1. Paradajky najprv namočte na dve hodiny do vody zmiešanej s octom.
  2. Potom sceďte a naložte do pohárov. Vrstvite sušené paradajky, čerstvé alebo sušené bylinky (tymián, bazalku, rozmarín …), cesnak nakrájaný na plátky, a ak chcete, tak pridajte aj chilli papričku.
  3. Potom zalejte až po okraj olejom a pohár uzavrite.

Nakladaný balkánsky syr so sušenými paradajkami

Výborne vyzerá a ešte lepšie chutí. Skombinujte chuť vynikajúcich sušených paradajok so slaným syrom, olivami a kvalitným olivovým olejom, prevoňajte bylinkami a úžasný darček je na svete. Len pozor, odporúčame pripraviť vždy dvojitú dávku, máme skúsenosť, že polovica zmizne veľmi rýchlo po naplnení pohárov.

Ingrediencie:

200 g balkánskeho syra
25 sušených cherry paradajok
2 strúčiky cesnaku
2 šalotky
2 chilli papričky
20 čiernych olív s kôstkou
čerstvé bylinky (rozmarínové ihličky, tymian lístky bez vňate, šalvia, oregano …)
fľaša olivového oleja (môže byť aj repkový)

Postup:

  1. Nakrájajte syr na zhruba centimetrové kocky a nasypte ich do misy.
  2. Pridajte cesnak nakrájaný na plátky, cibuľu nakrájanú na kolieska, sušené paradajky a nakoniec nadrvenú chilli papričku. Premiešajte s asi dvoma lyžicami olivového oleja a bylinkami.
  3. Naplňte poháre a dolejte olivovým olejom.
  4. Nechajte odležať aspoň tri dni, v chladničke zmes vydrží približne dva týždne.

Dobrú chuť!