ingrediencie
- 500 gramov špagiet
- 400 gramov paradajok
- 4 ančovičky
- 2 lyžice Capari
- 4 strúčiky cesnaku
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 1 dcl bieleho vína
- 4 feferónky
- kvalitný panenský olej
Špagety alla puttanesca aneb co dům dal
V prípade tohto receptu bude najlepšie, keď si preklad jeho názvu odpustíme. Jedna teória hovorí, že sa tento pokrm varil v neapolských nevestincoch, druhá sa zmieňuje o hosťovskej, kteý musel "šupito presto" uvariť pre nečakanú návštevu a tak urobil špagety so všetkým, čo dom dal. Či už nevestinec alebo hostinec, jedno je jasné: špagety alla puttanesca očarí každého, kto je ochutná!
Vo vriacej osolenej vode uvaríme špagety do podoby „Aldente“. Medzitým si do panvice s olejom vhodíme rúk stlačený cesnak, sardely, ktoré rukou natrháme na kúsky, capari a nakrájané olivy. Po chvíľke ochutíme nakrájanú feferónkou a necháme pár minút restovat, aby sa spojili všetky chute. Odstránime cesnak, prilejeme biele víno a zatiaľ si nakrájame paradajky na polovičky. Akonáhle z vína vyprchá alkohol (cca za 5 min restovanie), môžeme pridať paradajky. Nakoniec v panvici zmiešame špagety so všetkými ingredienciami, podľa potreby podlejeme vodou z cestovín, pridáme petržlen, ozdobíme bazalkou a môžeme podávať.