Sledujte nás

Paradajková polievka

ingrediencie

    • 750 g čerstvých cherry paradajok
    • 2 stredne veľké cibule nakrájané najemno
    • 2 lyžice oleja na vyprážanie alebo masla
    • 2 lyžice trstinového cukru (podľa sladkosti paradajok)
    • 1 lyžica vínneho červeného balzamikového octu
    • 2 dcl červeného vína (suché / polosuché)
    • 5 strúčikov cesnaku
    • soľ a korenie podľa chuti
    • 1 liter hydinového alebo zeleninového vývaru, prípadne vody
    • bazalka alebo bazalkové pesto na ozdobu
    • smotana na ozdobu
    • olivový olej na ozdobu

Obrázok vytvorený pomocou AI.

Kde kúpit kvalitný panenský olej

Paradajková polievka

Viete, že tepelne spracované paradajky uvoľňujú lykopén, navyše sú zdravšie a zvýrazní sa ich chuť. Tak do toho! Lahodne sýta a zdravá paradajková polievka poteší aj ako rýchle hlavné jedlo.

POSTUP

  1. Na oleji či masle restujte cibuľu do sklovita. Nasypte cukor a nechajte skaramelizovať. Potom zalejte octom, zredukujte a prilejte červené víno (pokiaľ možno kvalitné suché či polosuché, jednoducho také, aké chcete počas varenia degustovať).
  2. Restujte tak dlho, kým sa nestratí asi polovica tekutiny. Potom pridajte paradajky, cesnakové strúčiky vcelku, osoľte, okoreňte a nechajte spojiť paradajky so základom.
  3. Po asi piatich minútach prilejte vývar alebo vodu a povarte paradajky domäkka, aby sa dali hladko rozmixovať – ​​to bude trvať podľa druhu paradajok 10-20 minút.
  4. Polievku podávajte ozdobenú lístkami bazalky či bazalkovým pestom, lyžičkou smotany a pár kvapkami oleja.

DOBRÚ CHUŤ!