ingrediencie
- 750 g čerstvých cherry paradajok
- 2 stredne veľké cibule nakrájané najemno
- 2 lyžice oleja na vyprážanie alebo masla
- 2 lyžice trstinového cukru (podľa sladkosti paradajok)
- 1 lyžica vínneho červeného balzamikového octu
- 2 dcl červeného vína (suché / polosuché)
- 5 strúčikov cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 liter hydinového alebo zeleninového vývaru, prípadne vody
- bazalka alebo bazalkové pesto na ozdobu
- smotana na ozdobu
- olivový olej na ozdobu
Obrázok vytvorený pomocou AI.
Paradajková polievka
Viete, že tepelne spracované paradajky uvoľňujú lykopén, navyše sú zdravšie a zvýrazní sa ich chuť. Tak do toho! Lahodne sýta a zdravá paradajková polievka poteší aj ako rýchle hlavné jedlo.
POSTUP
- Na oleji či masle restujte cibuľu do sklovita. Nasypte cukor a nechajte skaramelizovať. Potom zalejte octom, zredukujte a prilejte červené víno (pokiaľ možno kvalitné suché či polosuché, jednoducho také, aké chcete počas varenia degustovať).
- Restujte tak dlho, kým sa nestratí asi polovica tekutiny. Potom pridajte paradajky, cesnakové strúčiky vcelku, osoľte, okoreňte a nechajte spojiť paradajky so základom.
- Po asi piatich minútach prilejte vývar alebo vodu a povarte paradajky domäkka, aby sa dali hladko rozmixovať – to bude trvať podľa druhu paradajok 10-20 minút.
- Polievku podávajte ozdobenú lístkami bazalky či bazalkovým pestom, lyžičkou smotany a pár kvapkami oleja.