Sledujte nás

Paradajkové rizoto

Ingredience

  • 1 l kuracieho vývaru
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná najemno
  • 3 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 300 g cherry paradajok (my sme varili z Hranáčikov)
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • 1 šálka ryže arborio
  • soľ
  • 2 lyžice masla
  • 60 g jemne nastrúhaného parmezánu
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Postup

  1. V stredne veľkom hrnci priveďte vývar do varu a na strednom plameni ho udržujte horúci.
  2. Medzitým rozohrejte vo veľkej panvici olej, pridajte cibuľu a za častého miešania ju nechajte zmäknúť a zozlatnúť. Potom k zmesi prisypte plátky cesnaku a nechajte asi minútu opekať, opäť nezabudnite miešať. Pridajte paradajkový pretlak a premiešajte so zmesou, nechajte asi 2 minúty prevariť.
  3. Nasypte do panvice paradajky a nastrúhajte muškátový oriešok, miešajte ďalšie 2 minúty, kým paradajkám nepuknú šupky. Potom pridajte ryžu, posoľte a na miernom plameni za stáleho miešania varte asi 3 minúty. Akonáhle budú zrnká ryže priehľadná, zmes zalejte 400 ml vývaru a varte, kým sa tekutina neabsorbuje. Potom pridajte ďalších 400 ml vývaru a za častého miešania varte, kým nie je ryža uvarená a väčšina tekutiny absorbovaná (cca 12-15 minút).
  4. Pridajte maslo, parmezán a zvyšok vývaru, varte a miešajte asi 4 minúty, kým nie je rizoto krémové. Osoľte podľa chuti. Servírujte v miskách posypané parmezánom, čerstvo mletým korením a pokvapkaným olivovým olejom.

Dobrú chuť!

Paradajkové rizoto

Vynikajúce krémové rizoto sa dokáže zaobísť úplne bez mäsa. Keď použijete chuťovo zrelé paradajky, potom stačí cesnak, cibuľa, štipka korenia a na záver trochu parmezánu a super obed či večera je o chvíľu na stole.