ingrediencie
- 1 l kuracieho vývaru
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná najemno
- 3 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 300 g cherry paradajok (my sme varili z Hranáčikov)
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- 1 šálka ryže arborio
- soľ
- 2 lyžice masla
- 60 g jemne nastrúhaného parmezánu
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- V stredne veľkom hrnci priveďte vývar do varu a na strednom plameni ho udržujte horúci.
- Medzitým rozohrejte vo veľkej panvici olej, pridajte cibuľu a za častého miešania ju nechajte zmäknúť a zozlatnúť. Potom k zmesi prisypte plátky cesnaku a nechajte asi minútu opekať, opäť nezabudnite miešať. Pridajte paradajkový pretlak a premiešajte so zmesou, nechajte asi 2 minúty prevariť.
- Nasypte do panvice paradajky a nastrúhajte muškátový oriešok, miešajte ďalšie 2 minúty, kým paradajkám nepuknú šupky. Potom pridajte ryžu, posoľte a na miernom plameni za stáleho miešania varte asi 3 minúty. Akonáhle budú zrnká ryže priehľadná, zmes zalejte 400 ml vývaru a varte, kým sa tekutina neabsorbuje. Potom pridajte ďalších 400 ml vývaru a za častého miešania varte, kým nie je ryža uvarená a väčšina tekutiny absorbovaná (cca 12-15 minút).
- Pridajte maslo, parmezán a zvyšok vývaru, varte a miešajte asi 4 minúty, kým nie je rizoto krémové. Osoľte podľa chuti. Servírujte v miskách posypané parmezánom, čerstvo mletým korením a pokvapkaným olivovým olejom.
Dobrú chuť!
Paradajkové rizoto
Vynikajúce krémové rizoto sa dokáže zaobísť úplne bez mäsa. Keď použijete chuťovo zrelé paradajky, potom stačí cesnak, cibuľa, štipka korenia a na záver trochu parmezánu a super obed či večera je o chvíľu na stole.