Sledujte nás

Výživové bomba: Kaša z qiunoy s grilovanými paradajkami a cesnakom

Ingredience

  • 250 g oválnych čerešňových paradajok
  • 250 g quinoa
  • 1,1 litra zeleninového vývaru
  • 20 g masla
  • 10 g nasekanej petržlenovej vňate
  • 100 g syra feta rozdrobeného asi na 2 cm kúsky
  • 1 lyžička kvalitného panenského oleja
  • 4 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
  • 10 g lístkov mäty
  • soľ
  • bylinkový olej
  • 1 čili paprička zbavená semien a nasekaná nahrubo
  • 15 g petržlenovej vňate
  • 15 g lístkov mäty
  • 100 ml kvalitného panenského oleja

(na 4 porcie)

Kde kúpit kvalitný panenský olej

Výživové bomba: Kaša z qiunoy s grilovanými paradajkami a cesnakom

Pravda, vo Slovensku ešte pred pár rokmi quinou nikto nepoznal. Dnes je však táto trochu nenápadná juhoamerická obilnina s trefnou prezývkou "poklad Inkov" zaradená na zoznam superpotravín, ktoré by sme v jedálničku rozhodne nemali minúť. Vďaka vysokému obsahu bielkovín, vitamínov a minerálov je skutočnou výživovú bombou, ktorej pravidelná konzumácia nás môže zbaviť prebytočných kíl aj migrény. A s našimi paradajkami? Tak s tými ladí dokonale.

Všetky suroviny na prípravu bylinkového oleja a ½ lyžičky soli dajte do malej nádoby mixéra a rozmixujte na hladkú omáčku, hustú, ale ešte tekutú.

Quinou dajte do stredne veľkého hrnca, prilejte vývar, priveďte do varu, zmiernite oheň na strednej a quinou varte 25 minút bez pokrievky za občasného miešania, kým nie je kašovitá. Možno bude potrebné priliať trochu vývaru, aby sa quinoa neprichytila ​​k rajnice. Nakoniec do nej vmiešajte maslo, po jeho rozpustení petržlen a syr feta, ktorý má zostať v kúskoch.

Kým sa varí quinoa, rozohrejte vo veľkej panvici na miernom ohni olej. Keď je horúci, pridajte paradajky a opekajte je asi 5 minút. Raz alebo dvakrát panvou potraste, aby sa paradajky opekali zo všetkých strán. Mala by na sebe mať pekné pripálené škvrny. Pridajte cesnak a opekajte ho pol minúty – musí byť zlatohnedý, bez toho sa spáli. Preneste paradajky a cesnak do misy, ochuťte je ¼ lyžičky soli a trochou čierneho korenia. Tesne pred podaním nasekajte mätové lístky a vmiešajte do paradajok, aby nezčernaly.

Kašu z quinoa rozdeľte do plytkých misiek, navrch dajte paradajky, pokvapkajte ich bylinkovým olejom a ihneď podávajte.